A magas vérnyomás kezelése – beszélgetés Dr. Farkas Krisztinával

24

Kedves Olvasó!

Újságunk egy új rovatot indított, első cikkünk múlt héten jelent meg, a magasvérnyomás betegség felismerésével és szövődményeivel foglalkozott.   Ezt most folytatjuk, a hypertonia kezeléséről lesz szó. Ebben ma is szakembert kértünk segítségül.

Előző számunkban Ajtay Zénó dr. segítségével bemutattuk a hypertonia diagnózisát, jelentőségét, legfőbb tüneteit és szövődményeit, a szükséges vizsgálatokról is szó esett, valamint arról, hogy általában krónikus betegség, így az egész életen át kezelendő. Most Dr. Farkas Krisztina a Medizen Kft. főorvosa, a Praxis Dr. Zénó orvosigazgatója lesz segítségünkre, akivel a kezelési lehetőségeket fogjuk megbeszélni.

– Szinte minden beteg családjában van magasvérnyomás beteg, számtalan megjegyezhetetlen gyógyszert szednek hozzátartozóink. Ezt a betegséget csak gyógyszerrel lehet kezelni?

 Természetesen nem, az orvoslás legfontosabb pillére a megelőzés, így itt is ezt kell elsősorban hangsúlyozni. Már gyermekkorban észlelhető a lakosság elhízása, kimutatott tény, hogy a gyermek- és/vagy fiatal-korban lévő túlsúlyos gyermek várható élettartama alacsonyabb, nagyobb valószínűséggel betegszik meg szív-érrendszeri és anyagcsere, elsősorban cukorbetegségben. Ez a felnőtt korra is igaz, tehát az első legfontosabb alapelv a helyes életmódra nevelés. Mind a rendszeres testmozgás, mind a táplálkozás igen fontos.

-Mennyi az a testmozgás, ami elfogadható lenne?

– Legalább heti 4 alkalommal 30 perc. Élettani érdekesség, hogy 30 perc= 2×20 perccel. Tehát, ha nincs idő egyszerre fél órát az életünkből erre rászánni, akkor 2 alkalommal 20 perc is megteszi.

– Ez gyermek és felnőttkorra is igaz?

–  Igen, csak más az edzés intenzitása. Az edzők és a sportorvosok ezt általában a tréning közbeni pulzusszám alapján tudják becsülni. A tréningszerű testmozgás pulzusszáma a 70 százaléka szorozva a 220 mínusz életkor értéknek:

                        tréning pulzus= 0,7x ( 220-életkor )

– Tehát egy 40 éves ember 126/perces pulzussal, míg egy 70 éves 115/perces pulzussal tréningezzen?

Általában igen. Néha orvosi tanácsra is szükség van, mert a betegségek vagy gyógyszerszedés esetén a javaslat lényegesen módosulhat.

– Milyen mértékben lehet csökkenteni a vérnyomást nem gyógyszeres kezeléssel?

– A rendszeres testmozgás akár 15/5 Hgmm-rel, a sószegény étrend 3-4 Hgmm-rel, a testsúlycsökkentés kg-ként 1 Hgmm-rel, a bő Kalcium bevitel, mediterrán étrend még 5 Hgmm-rel, a rendszeres túlzott alkoholfogyasztás mérséklése, a vércukor beállítása, 5-15 Hgmm-rel tudja csökkenteni a vérnyomást.

Ez mind a prevencióban, mind a már kialakult betegség során hat, de egyéni különbségek vannak.

– Léteznek alternatív módszerek is a vérnyomás mérséklésére?

 Természetesen az akadémikus orvoslás lehetőségei mellett van egy átmeneti szürke zónába eső betegcsoport, akik természetgyógyászati eszközökkel is kezelhetők, a reakciójuk a kezelésre változó, az eredményt ellenőrizni kell.

– Fűben, fában orvosság, mi ajánlható a természetes készítmények közül?

 A vérnyomás mechanizmusától függően hathatnak a nyugtató hatású gyógynövényekből készített teák, jó hatással lehetnek a vizelethajtók is, de a vérnyomásbetegség hármas fogata a fagyöngy, galagonya és fokhagyma kivonatából nyert készítmények.

–  Ezt azt jelenti, hogy ha a betegek betartanának minden javaslatot, akkor nem is kellene gyógyszer?

Számszakilag nézve gyakran meg lehetne oldani, de a betegek nem véletlenül lettek hypertoniásak, a szokásaikat a legnehezebb megváltoztatni. Ezért hiba lenne azzal kecsegtetni őket, hogy nem kell gyógyszer. Ezért a gyakorlatban a gyógyszerszedési javaslat mellett elmondjuk a nonfarmakológiás lehetőségeket, amennyiben a beteg az utóbbira jól reagál, akkor a gyógyszeres kezelést csökkentjük, akár elhagyjuk. Tapasztalataink szerint ez a betegek 10 százalékánál érvényesül.

 – Köszönjük az interjút.

Én is köszönöm a beszélgetést.

A legközelebbi alkalommal a gyógyszeres kezeléséről lesz szó.

Megosztás

24 hozzászólás

Írjon választ!