A kórházba kerülő gyermekek mintegy kétharmada alultáplált lehet

2

A magyar kórházakba kerülő gyerekek csaknem kétharmadát fenyegeti a betegséghez kapcsolódó alultápláltság veszélye egy kutatás szerint. A kóros állapot időben diagnosztizálható egy Európa több országában már kötelező szűréssel.

Az alultápláltságot a szélsőségesen sovány vagy kövér gyerekek esetében az orvosok többsége szemrevétellel is meg tudja állapítani, az átlagos testsúlyúaknál viszont sokszor ők sem ismerik fel a problémát, miközben az energia- és tápanyaghiány a normál testalkatú gyerekeket is érintheti, ezért elengedhetetlenek a szűrővizsgálatok.

Összesen 27 magyarországi intézményben több mint ezer gyermeken végzett úgynevezett STRONG (Screening Tool for Risk On Nutritional Status and Growth) szűrés eredménye szerint a gyerekek 52 százalékát közepesen, 12 százalékát pedig súlyosan fenyegette az alultápláltság. Utóbbiaknak azonnali beavatkozásra, tehát táplálásterápiára volt szükségük.

A rossz tápláltsági állapot, azaz malnutríció a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a rossz szociális helyzetben élők körében alakulhat ki, hanem – függetlenül a szülő és a gyermek anyagi helyzetétől – bizonyos betegségek fennállása esetén is. A probléma abból adódhat, ha a gyermek nem képes azt a mennyiségű és minőségű táplálékot elfogyasztani, amire a gyógyuláshoz szüksége van – tájékoztatta közleményben az MTI-t a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság csütörtökön.

A csupán háromperces STRONG szűréssel időben diagnosztizálni lehet a kóros tápláltsági állapotot, és mihamarabb elkezdhető a malnutríció megelőzéséhez szükséges terápia. A nemzetközileg kidolgozott szűrési módszer négy szempontot értékel: vizsgálja a rizikót jelentő betegség meglétét, az alultápláltság szubjektív megítélését, a táplálékbevitel és veszteség mértékét, valamint az aktuális testsúlyvesztést.

A STRONG szűrést Európa több országában már kötelezően bevezették, Magyarországon viszont még nem szerepel a protokollban.

Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság elnöke szerint nagyon fontos, hogy minden hazai kórházban és a háziorvosi rendelőkben is szűrjék a malnutríciót, megelőzve ezzel a későbbi szövődményeket.

Az életkornak és egészségi állapotnak nem megfelelő táplálkozás miatt a túlsúlyos gyerekeknél is kialakulhat olyan energia- és tápanyaghiány, amely súlyosan károsítja szervezetük működését, például akkor, ha betegség miatt pár napig nem képesek táplálkozni. A malnutríció fokozza a fertőzések iránti hajlamot, megnyújtja a kórházi tartózkodások időtartamát, lassítja a műtéti beavatkozások utáni felépülést, rontja az iskolai eredményeket és hátráltatja a szocializációs folyamatokat is.

A legkisebbeket fenyegeti a legnagyobb veszély: két-három éves korig az alultápláltság hátráltatja a növekedést, az agy és az izomzat fejlődését, ami később jelentősen ronthatja a mentális teljesítményt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint az öt éven aluli gyermekek körében bekövetkező halálesetek több mint felét a malnutríció okozza.

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com