A kardiológiai vizsgálatok fájdalommentesek

0

A szívbetegek vizsgálata, gondozása nagy szaktudást, odafigyelést és felelősségtudatot igényel. Hazánkban népbetegségnek számít a magas vérnyomás, cukorbetegség és az érelmeszesedés. A kardiológiai vizsgálatok ma már mindenki számára jól ismertek, mégis a betegek sokszor nem fordulnak orvoshoz, csak a kis kockázatúak kezeltetik magukat rendszeresen.

 A bonyolultabb problémák, szívszövődmények kezelésében nélkülözhetetlen a kardiológus szakorvos által felállított diagnózis, ami a beteg korábbi betegségeinek, aktuális panaszainak és gyógyszerszedésének ismerete után eszközös vizsgálatok segítségével történik meg.

A részletes, EKG-vizsgálattal a kardiológus meglehetősen pontos iránydiagnózist állíthat fel. Más eszközös vizsgálatokra célzottan, a beteg panaszai alapján lehet szükség. Ilyen a Holter, a szívritmus monitorozás, a 24 órás szívütést regisztráló monitor, melyet a néhány másodpercig tartó, de rosszulléthez vezető, szívritmus vagy ingerületvezetési zavarok tisztázására használ a kardiológia. A nagyon ritkán jelentkező ritmuszavarokat karóra formájában napokig viselhető ritmusmonitorral figyelik meg. A vérnyomás monitorozás a magasvérnyomás-betegség felfedésében és a kezelés beállításában szükséges. A terheléses EKG a koszorúér betegség gyanújának kivizsgálása során és a szívinfarktuson átesett betegek számára elengedhetetlen. A régen leamortizálódott echokardiográfiás készülékek helyett ma már sok egészségügyi intézményben új, modern szívultrahang készülékkel diagnosztizálnak. Csúcsminőségű szívultrahang-berendezéssel gyorsan, fájdalommentesen lehet kimutatni a károsodást a szervben.

Szívultrahang

Alapvető vizsgálat a szívultrahang vizsgálat – az echokardiográfia, mely rengeteg információt szolgáltat a szívről. Jelentőségénél fogva ezt a vizsgálatot minden kardiológiai vizsgálatra kerülő betegnél elvégzik. A szívultrahanggal a szívüregek mérete, a szívfalak vastagsága és mozgása, a szívkamrák funkciója, a szívbillentyűk állapota, a véráramlásbeli eltérések, vagyis a szerkezeti szívhibák nagy része meghatározható.

3 dimenziós szívultrahang

A 3 dimenziós szívultrahang új szemszögből ábrázolja a szívet, a keresztmetszeti kép mellett szemből is láthatók a szívbillentyűk, műbillentyűk és egyéb struktúrák, a teljes szív térbeli leképezésére alkalmas. Azonnali információt nyújt, pontosabb képet ad a szívbillentyűk eltéréseiről és a műbillentyűk működési zavarairól is. Billentyűelégtelenség esetén nagy segítséget jelent a sebészi terv kialakításában, valamint a kéthegyű billentyűn elvégzett plasztikai műtét sikerességének megítélésére is alkalmas. A szívfejlődési rendellenességek diagnosztikájában is jelentős előrelépés a 3D szívultrahang, a szívizomsövény hiányok alakja, elhelyezkedése és mérete is jobban megítélhető. Az MR és CT vizsgálathoz hasonlóan a 3D szívultrahang a szívüregek valós térfogatát méri, nem pedig egy modell alapján számol, így korrektebben meghatározható a bal kamra funkciója, mint 2D szívultrahanggal.

A túlzás nélkül is világszínvonalúnak tartható, a Dél-Dunántúlon is egyedülállónak számító, Sonos 7500 3 dimenziós szívultrahang készülékkel a páciensek a Praxis Dr. Zénó szakrendelésén a legpontosabb diagnosztikát kapják. A szív és érrendszeri képalkotás ezzel a berendezéssel most élesebb lett, mint valaha is volt. A készülék átfogó, pontos és valós idejű diagnosztikai eredménye az orvos-beteg kényelmét szolgálja.

A rendelő szakértő munkatársai és eszközparkja lehetővé teszik, hogy a betegek egy helyen rövid idő alatt komplex vizsgálatokon vehessenek részt. 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com