A HPV vírus

3

A HPV, a humán papilloma vírus az egyik leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő betegség. Szinte mindenki átesik ezen a víruson, melynek több mint 100 típusa ismert. A statisztikák szerint a negyven év feletti férfiak 80%-a átesett a fertőzésen. A WHO évente 30 millió megbetegedést regisztrál, de a HPV fertőzöttek száma ennél nagyságrenddel nagyobb, a szakemberek nagyjából 300 millióra becsülik.

Bizonyos HPV típusok, (körülbelül 15-20 típus) rosszindulatú daganatos megbetegedéseket okoznak, de a fertőzöttek közül szerencsére ez nem mindenkiben alakul ki. A HPV „szemölcsöket” okoz a bőrön és a nyálkahártyákon. Nevét is az általa okozott szemölcsös, papilloma szerű elváltozásról kapta. A méhnyak hámrétegének legalsóbb, még éretlen sejtekből álló rétegét fertőzi, mivel ott találhatók meg a vírus szaporodásához szükségesek anyagok.

A nemi szerveken kialakuló vírus okozta szemölcsös elváltozás a Condyloma accuminatum, becslések szerint a harmadik leggyakoribb nemi betegség.

Leggyakrabban szexuális úton adódik át, de ritkán a szülés során is megfertőzheti az anya a gyermekét. A betegség már a hosszú, három-nyolc hónapot is kitevő lappangási idő alatt is fertőző. A HPV vér útján nem terjed, mivel a fertőzés során a vírus nem kerül a vérbe, csak közvetlen bőr-bőr, nyálkahártya-nyálkahártya úton. Átvihető még elkapart szemölcsök, vagy HPV-t tartalmazó törülköző, fehérnemű és egyes eszközök útján is.

Milyen tünetek esetén kell orvoshoz fordulni?

  • szokatlan, viszkető érzés a hüvelybemenet környékén
  • fájdalom szeretkezés közben
  • fájdalmatlan apró szemölcs, vagy seb esetén (hüvely vagy pénisz területén)

A HPV fertőzést különféle hámlasztó, citosztatikumot tartalmazó ecsetelőkkel is lehet kezelni, de a kiterjedt növedékeket elsősorban sebészi úton, ún. roncsoló technikával lehet eltávolítani. Ez történhet fagyasztással, elektro-sebészettel, az elváltozás lekaparásával, kimetszéssel vagy lézeres műtéttel.

A HPV fertőzés elsősorban sok szexuális partner esetén, illetve a 25 éves kor alatti szexuális kapcsolatokra jelent fokozott veszélyt. A vírus elsősorban a szexuális szokások változtatásával előzhető meg. A condom csökkenti a fertőzés veszélyét, de tökéletes védelmet a HPV vakcina jelentheti. A vakcina a 100 ismert HPV típus közül azok ellen véd, melyek a legnagyobb gyakorisággal vezetnek méhnyakrákhoz, illetve szemölcsös elváltozáshoz. Ezek a HPV 6, 11, 16 és 18-as típusai. A méhnyakrák leggyakrabban a 40-50 év közötti korosztályt érinti, de sajnos egyre gyakoribb a fiatalabb korosztály körében. A nők második leggyakoribb rosszindulatú daganata az emlőrák után. A gyenge immunrendszerű nőknél magasabb a kockázat, a fertőzés állandósulhat.

A méhnyakrák megelőzésének alapfeltétele korábban kizárólag a szűrés volt. A HPV pozitív nőknél a rákszűrés gyakrabban, negyedévente javasolt. A védőoltás bevezetése egy új korszakot, további védelmet jelent a betegség megelőzésében. A méhnyakrák elleni védőoltás azon 11-13 év között lányoknak ajánlott elsődlegesen, akik az első szexuális élmény előtt vannak még. A később beadott oltás csak kisebb immunológiai hatást eredményez. A HPV elleni oltást az ÁNTSZ a kötelezően felajánlandó oltások közé sorolta. A hatodik osztályos lányok számára kérhetik a szülők, akik ingyenesen megkaphatják az iskolában.

A rendszeres rákszűrés mindenkinek ajánlott, azok a nők is járjanak rendszeresen, akik megkapták az oltást.

 

Megosztás

3 hozzászólás

Írjon választ!