A Honvédkórházba költözött a budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ

0

A Honvédkórházba költözött a budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (KEKK). Az intézményt és annak új vezetőségét Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntötte az új telephelyen pénteken.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország még anyagi nehézségekkel küzdve is komoly szövetségesnek számít, amelyet a NATO tagjai a világ „számos forró pontján” éles helyzetekben, és a NATO KEKK működése során is megtapasztalhattak. A központ legfőbb feladata elősegíteni a NATO egészségügyi képességeinek fejlődését és növelni az egészségügyi csapatok közötti együttműködési képességet. A végső cél, hogy az orvosok és az egészségügyi személyzet – tartozzanak bármely ország, bármely kötelékéhez – tökéletes összhangban tudjanak egymás mellett egymásért, de legfőképpen a sebesültekért és a betegekért dolgozni – hangsúlyozta Hende Csaba.

A miniszter elmondta: a központ szakemberei gyógyítani tudnak többek között harctéri sérüléseket, de feladataik közé tartozik, hogy természeti katasztrófák, illetve járvány idején is meg tudják szervezni az egészségügyi ellátást. Olyan képesség ez, amely nemcsak a NATO, hanem az egész világ, az egész emberiség számára nélkülözhetetlen – mutatott rá.

A jelenleg nyolc tagállammal – Magyarország, mint alapító keretnemzet, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és Románia – tevékenykedő NATO KEKK 2009 óta működik Budapesten. Az Amerikai Egyesült Államok és Belgium csatlakozása a következő hónapokban várható – mondta a honvédelmi tárcavezető.

A központ új igazgatója, Stefan Kowitz orvos dandártábornok beszédében kiemelte: Magyarország felvétele óta aktív és elhivatott NATO-tagállam. Ezt mutatja a külföldi missziókban tartott mintegy ezerfős keretlétszám, és az is, hogy Magyarország lett a NATO KEKK keretnemzete.

A dandártábornok elmondta, hogy a központ hozzájárul a NATO missziós erőinek jobb felkészítéséhez és védelméhez, különösen a fertőző betegségek és a bioterrorizmus terén, a Missziós Erők Egészségügyi Megfigyelő Rendszerének Fejlesztésén keresztül, amelyet a központ müncheni osztálya végez.

Hozzátette, a legmagasabb színvonalú betegellátás megteremtéséhez fontosnak tartják, hogy közeli kapcsolatot tartsanak fenn a polgári egészségügyi ellátás rendszereivel is. Ennek nyomán kötöttek együttműködési megállapodást az egészségügyi központtal, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karával.

A NATO KEKK új telephelyén rendezett ünnepségen részt vett az intézmény új igazgatóhelyettese, Fazekas László orvos ezredes, valamint Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és a Magyarországra akkreditált külképviseletek több tagja.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com