Vajon a szívbetegség tudja hányadik a várólistán?

13

Annak ellenére, hogy 2013 decemberében, az évente 4-5 ezer beteg ellátására is képes, a hosszú várólistát csökkenteni hivatott, új eszközparkjának köszönhetően az ország egyik legjobb szívkatéteres laborja lett a Pécsi Szívklinika, a beavatkozásra így is több hónapot várni kell.

A pécsi Szívgyógyászati Klinika a Dél- Dunántúli régió három megye, Baranya, Somogy és Tolna betegeit látja el, de részt vesz az országos ellátásban is.

A Dunántúli Napló nemrég arról cikkezett, hogy Pécsen várakozik a legtöbb beteg a vizsgálatra. Az újság a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjától azt a tájékoztatást kapta, hogy a várakozási idő nem éri el a száz napot, a várólistán 2013. május után felvett betegek vagy külföldön tartózkodnak, vagy az időpont nem volt megfelelő számukra, illetve több betegnél orvosi tanácsra halasztották el a beavatkozást. Hogy a várakozási idő csökkenjen, a beteg más város intézményében is kérheti a vizsgálatot, azonban a területi ellátásra kötelezett kórház ezt megtagadhatja. A klinika továbbá közölte, hogy hirtelen romló egészségi állapot miatt azonnal elvégzik a szükséges beavatkozást.

Tavaly áprilisban még ezren várakoztak szívkatéterezésre alulfinanszírozottság miatt. Ez a szám az aktuális OEP-es adatok alapján 702-re csökkent, de még mindig nagyon magas.

Coronária intervenció (Coronarographia, PTCA): Pécsi Tudományegyetem, 94 nap/702 várakozó.

Az időben elvégzett katéteres vizsgálat életmentő lehet. Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek vezető halálozási oknak számítanak, évente 25-30 ezer ember kap infarktust, 50-60 ezer ember halálához szintén a keringéssel kapcsolatos betegségek vezetnek. A szív- és érrendszeri betegségek közé tartozik a magas vérnyomás, az infarktus, a koszorúér-megbetegedések, a szívritmuszavarok, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség.

A szívkatéterezés a kevésbé fájdalmas beavatkozások közé tartozik. A vizsgálat, mely során egy vagy több katétert vezetnek a koszorúér eredéseihez, így pontosan diagnosztizálható a tüdő és a szív ereiben lévő nyomásviszony. Ezt a katéteren keresztül bejuttatott speciális anyaggal tudják elérni, mely kirajzolja a szívizmot ellátó ereket. Akut probléma esetén finom eszközökkel az elzáródást mechanikusan megnyitják, a szűkült eret kitágítják, az érfal sérülését stabilizálják

13 hozzászólás

  1. A szivkatéterezésen rendkivül kiváló orvosok vannak, tapasztalatom szerint sürgős esetben mindent megtesznek a betegekér,az orvosokon nem mulik hogy elvégezhessék a katéterezést és nem rajtuk mulik a várólista nekik is megvan kötve a kezük. Én csak további jó egészséget és kitartást kivánok a dolgozóknak.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com