Szívrohamon átesett betegek őssejtkezelést kapnak

5

London, 2014. február 21., péntek (MTI) – Szívrohamon átesett betegek kapnak őssejtkezelést annak a nagy léptékű kutatásnak a keretében, amely 11 ország mintegy 3000 betegének bevonásával indult, és végleges eredményeit öt év múlva fogják nyilvánosságra hozni.

A kutatás célja, hogy kimutassa, a kezelés ki tudja-e javítani a sérült szöveteket infarktus után – tudósított a BBC hírportálja. Minden páciens megkapja a szokásos terápiát is, amely a beszűkült artériát tágítja ki sztent beültetésével. A betegek felének emellett a saját csontvelejéből vett őssejteket injekcióznak a szívébe néhány nappal a szívroham után.

A szívroham során az érfal lerakódásai elzárják az artériát, a szívizom ezért oxigénhiányos állapotba kerül, a szövet károsodik. Noha egyre többen élik túl a szívrohamot, azt követően egészségük a tartós szívizom-károsodás miatt törékenyebb lesz. Több tucat kisebb őssejtes kutatás próbálta már kezelni az infarktust szenvedett betegeket, ám a legtöbb próbán kis számú páciens vett csak részt. Egy 2012-es, a Cochrane-adatbázison alapuló elemzés szerint a terápia “mérsékelt javulással” járt.

Anthony Mathur, az új kutatás vezetője, a brit Barts Egészségügyi Központ kardiológiai igazgatója szerint ez lesz a döntő vizsgálat. Másfél évtized kutatásai után világos választ várnak: reményeik szerint az őssejtinjekció a szívroham miatti halálozások számát 25 százalékkal fogja csökkenteni – foglalta össze Mathur. Pontosan nem tudni, hogyan javítsák ki a páciens őssejtjei a szívüket. Felnőtt donorok őssejtjeit évtizedek óta sikeresen használják csontvelő-átültetésre, de abban az esetben “hasonlót kezelnek hasonlóval”.

A kutatásban két londoni klinika mellett részt vesznek párizsi, frankfurti, barcelonai, milánói és koppenhágai kórházak is. Az eredményeket öt év múlva hozzák nyilvánosságra.

(http://www.bbc.co.uk/news/health-26273707)

pbe \ kut \ pdm

Megosztás

5 hozzászólás

Írjon választ!