Rákkeltő antioxidánsok?

1

A Göteborgi Egyetem kutatócsoportjának legújabb kutatási eredménye elővigyázatosságra inti a dohányosokat és tüdőrákbetegeket az antioxidánsok szedésétől. A legújabb eredmények szerint a tüdőrákot nem képesek megelőzni.

Az antioxidánsok a környezetünkből a szervezetünkbe került méreganyagok oxidációs folyamatait lassítják, illetve állítják meg, segítik és erősítik az immunrendszer működését, késleltetik az öregedés folyamatát. A szervezetünkbe megfelelő táplálkozással, sok  C-, B-, A- és E-vitamin tartalmú zöldség és gyümölcs, valamint zöld tea fogyasztásával vihetjük be a szervezetünkbe.

A Martin Bergo vezette kutatócsoport meglepő eredményre jutott, amikor az E-vitamin és az N-acetilcisztein (NAC) hatását tesztelte olyan egereken, amelyek szervezetében kialakulóban volt a tüdőrák. A vizsgált antioxidánsokat minél nagyobb adagban kapták az egerek, annál nagyobb mértékben növelték a daganatok számát. Összességében háromszorosára növelték a daganatok számát és a tumor agresszivitását.

Az okot azzal magyarázták a kutatók, hogy az antioxidánsok a p53-at, egy rákellenes fehérje termelődését gátolták meg, miközben a sejteket károsító szabad gyökök számát is csökkentették. Bergo szerint az emberi szervezetre is hasonló hatásuk lehet, miután az antioxidánsok hatására a sejttenyészetben az emberi tüdőráksejtek is hasonlóan növekedésnek indultak. A megoldást a p53 kiiktatásában látják, mert akkor az antioxidánsok hatástalanná válnak.

Az antioxidánsokról eddig azt gondoltuk, hogy rákmegelőző hatásuk van, ezért a kutatók más antioxidánsokat is megvizsgálnak a jövőben, hogy igazolni tudják, más rákfajták esetében is hasonló eredmény tapasztalható-e.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com