Növelni akarják az emlőszűrésen résztvevők számát

1

Székesfehérvár, 2014. február 14., péntek (MTI) – Egy év alatt legalább tíz százalékkal növelni akarják a szervezett emlőszűrésen résztvevők számát – közölte az egészségügyért felelős államtitkár pénteken, egy Székesfehérváron rendezett egészségnapon.

Szócska Miklós a Váljék egészségünkre! címmel meghirdetett eseményen azt mondta, hogy a szervezett emlőszűrésekre kevés nő megy el, ezért különböző akciókkal “az önvizsgálat fontosságát hangsúlyozni, az egészségi állapotért érzett felelősséget” fejleszteni szeretnék.

Azért mennek el kevesen szűrésekre, mert nem megfelelő módon jut el az információ az emberekhez – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve: ezért különös figyelmet szentelnek majd a szűrések népszerűsítésére is.

Szócska Miklós jelezte: a méhnyakrák elleni védőoltást minden 12-13 éves lány megkapja a iskolákban. Jelenleg folyik a HPV-szűrés országos kiterjesztésének előkészítése, valamint az egyik megyében tesztelik a vastagbélszűrés megvalósíthatóságát – tette hozzá.

 Az államtitkár a székesfehérvári rendezvényt egy idén elinduló, országos akció “tesztrendezvényének” nevezte. Minden megyében terveznek hasonlókat, mert a szűrőnapokon az egészségtudatos élethez szükséges alapvető információk elérhetők – mondta.

Az egészségnapot Székesfehérvár önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház közösen szervezte. A rendezvényen húszféle ingyenes egészségügyi szűrést végeztek a Vodafone Sportcentrumban és a Távírda utcai rendelőintézetben. Utóbbiban a meghívóval érkező nők mammográfiai szűrését, illetve csontsűrűség mérését végezték el.

bszt \ bti \ gkp

Megosztás

1 hozzászólás

Írjon választ!