Lézeres visszérműtét – az alternatív eljárás

2

Napjainkban a felnőtt lakosság csaknem negyedét érintő probléma a visszérbetegség. A visszérbetegség az érben lévő billentyűk működésének zavara következtében kialakult értágulat. A szinte kizárólag az alsó végtag vénáin előforduló betegségben a kóros mértékben kitágult erek okozzák a „nehéz láb” érzést. A visszértágulat sok esetben panaszmentes, de gyakran okoz duzzadást, éjszakai lábszárgörcsöt, álló helyzetben tompa fájdalmat, feszülést. A kialakult visszérbetegség magától nem gyógyul meg, a folyamat idővel rosszabbodik.

A visszértágulat kezelésében a korábbi konzervatív megoldásokhoz képest a scleroterápia (injekciós kezelés) és a visszérműtét is lényeges előrelépést jelentett. Ezeknél azonban kényelmesebb és kíméletesebb megoldás a lézeres műtét. Előnye, hogy rövid ideig tart a beavatkozás, a felépülés gyors, csupán apró sebek keletkeznek, nincs lágyékhajlati bemetszés, kb. 1 óra pihenés után kísérettel a beteg saját lábán hazamehet. A kompressziós harisnyát azonban az előírt ideig a betegnek viselnie kell.

A lézeres műtét során az érbe a bőrön keresztül hatolnak be. A beteg erekbe ceruzabél vékonyságú lézer szondát vezetnek, mely elzárja azokat. A kitüremkedő mellékágakat néhány mm-es metszéssel eltávolítják. A keringés így a mélyvénás rendszer felé terelődik.

A visszérbetegség nemcsak esztétikai gond, hanem jelentős egészségügyi kockázattal is jár, hiszen a vénás pangás károsítja a bőr vérellátását. Az időben elvégzett operációval megelőzhető a betegség legsúlyosabb következménye, a lábszárfekély. Kifejlődött visszér betegség esetén gyógyulás már csak a műtéttől várható.

Megosztás

2 hozzászólás

Írjon választ!