Koffeintartalmú energiaitalt csak mértékkel fogyasszunk!

4

Felgyorsult pulzus, magasabb vérnyomás, legsúlyosabb esetekben szívroham vagy hirtelen szívhalál. Ezek mind a koffein túlzott bevitelének következményei lehetnek. Azt, hogy a koffeintartalmú energiaitalok felerősítik a szívizom-összehúzódásokat, nemrégiben egy német kutatás is megállapította. A vizsgálatban résztvevőknél az energiaital elfogyasztása után egy órával a szívizom-összehúzódások erőteljesebbé váltak.

Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként édes, szénsavas, koffeintartalmú, színezett, tartósított italokat. Az energiaitalok túlzott fogyasztása megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust.

A koffeinnek számos előnyös élettani hatását ismertjük. Mérsékletes fogyasztása esetén frissességet, éberséget, jobb teljesítőképességet, fokozott koncentrációt tapasztalhatunk. Ennek az izgatószernek a hatása akár egy-két óráig is eltarthat. Koffeinből észrevétlenül is nagy mennyiséget vihetünk be a szervezetünkbe, kávéból, zöld teából, egyes üdítőitalokból, csokoládéból vagy akár gyógyszerek szedésével. A túlzásba vitt koffeinfogyasztás azonban könnyen okozhat hányingert, émelygést, heves szívverést vagy ingerlékenységet.

A Magyarországon „chips-adó” miatt bekövetkezett változásoknak köszönhetően az energiaitalok koffeintartalma 32mg/deciről 10mg/decire, vagy az alá csökkent! Az azonban továbbra is probléma maradt, hogy az energiaitalokban található egyéb, sokszor a csomagoláson fel nem tüntetett összetevők, mint a taurin, a guarana, ásványi anyagok, vitaminok és gyógynövények kölcsönhatásba léphetnek a koffeinnel. Ezért, ha nagy mennyiségben vagy alkohollal együtt fogyasztjuk szívritmuszavar, vérnyomás emelkedés, feszült idegállapot léphet fel.

Egészségünk védelmében érdemes megfontolnunk, hogy fáradság esetén a divattermékek helyett inkább igyunk teát vagy fogyasszunk el egy csésze kávét, pihenjük ki magunkat. Autóvezetés közben, ha elálmosodunk, inkább álljunk meg, mozogjunk. Ne fogyasszák gyermekek, várandós és szoptatós anyák, továbbá szívbetegek, akiknek vérnyomásproblémája van, a cukorbetegek és a koffeinre érzékenyek.

Megosztás

4 hozzászólás

Írjon választ!