Kis vérszívók – Gyógyítás piócákkal

5

Elsőre talán szokatlannak tűnhet, de némely állati kúrával is hatékony kezelést érhetünk el. Hosszú ideig ezeket a gyógymódokat száműzték a steril rendelőkből, de napjainkban az orvostudomány is alkalmazza már a vérszívó piócákat, az elhalt szöveteket megtisztító légylárvákat, bélbetegségek esetén az élősködő férgeket, vagy a méhek fullánkját ízületi gyulladásoknál. Vegyük hát sorra őket.

Piócaterápia

A körülbelül 1-20 centiméter hosszú nadály, azaz orvosi pióca gyógyászati felhasználása több ezer évre tekint vissza. A nyugati orvoslás a huszadik század antibiotikum-forradalmának köszönhetően egy ideig felhagyott alkalmazásukkal, mára azonban ismét reneszánszát éli ez a terápiás módszer.

A természetgyógyászat  általában magas vérnyomás, fülzúgás, trombózis, visszértágulat, vénagyulladás és aranyér, ízületi bántalmak, akut köszvényes roham és akut glaukóma kezelésére használja. Alkalmas még fül-, orr-, gége betegségek, urológiai és nőgyógyászati problémák, az endokrin rendszer betegségeinek gyógyítására. Az orvostudomány a plasztikai sebészetben az ujjak, fülek vagy bőr operációja utáni sebgyógyulásra tartja alkalmasnak, a kozmetikában fiatalításra, regenerálásra használják.

A piócák ott tapadnak meg a betegen, ahol érzékelik a vért, vagy az izzadságot. Majd miután finoman befúrják magukat a bőr alá, akár egy óráig is eltart, mire megszívják magukat vérrel és telítődnek. A „rászívatásos” gyógymód titka, hogy mialatt a piócák a beteg vérét szívják, nyálukkal a sebbe fájdalomcsökkentő hatóanyagokat juttatnak be. A legismertebb hatóanyag a hirudin, mely véralvadásgátló és javítja a keringést. Jelenleg a piócanyálból tíz hatóanyagot ismer a gyógyászat, de a beazonosítottnál jóval több, akár száz hatóanyagot is tartalmazhat.

A piócaterápiának számos ellenjavallata van, ezért nagyon fontos, hogy csak orvosok és természetgyógyászok alkalmazzák!

A piócák látványától a legtöbb ember undorodik, ennek ellenére igen nagy a kereslet irántuk. A világ legnagyobb piócatenyésztő központja, az oroszországi Ugyelnaja Nemzetközi Orvosi Pióca Központ évente 3 mmillió piócát tenyészt. Napjainkban, az USA-ban első „élő orvosi segédeszköz” kategóriába sorolják, Németországban pedig évente mintegy 350 ezret alkalmaznak belőlük a betegápolásban. Magyarországon az orvosi pióca védett állat, eszmei értéke 20.000 forint, gyűjtése tilos.

Következő alkalommal különleges „takarítókkal”, a selymes döglégy lárváival foglalkozunk.

5 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com