Hétmilliárdból fejlesztenék a mosdósi kórházat

0

Kaposvár, 2014. február 20., csütörtök (MTI) – Hétmilliárd forintból fejlesztenék a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház telephelyeként működő mosdósi kórházat. Erről Moizs Mariann főigazgató tájékoztatta a somogyi közgyűlést Kaposváron a Vármegyeházán, a testület csütörtöki ülésén.

Mosdóson a kaposvári kórház szakellátására és a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai Centrumával kötött partnerségre alapuló rehabilitációs és rekreációs központot szeretnének kialakítani – mondta el a főigazgató a Kaposvártól 20 kilométerre lévő, 33 hektáros területen működő, jelenleg döntően krónikus ellátást végző, mintegy 300 ágyas egészségügyi létesítmény fejlesztéséről.

Moizs Mariann ismertetése szerint a költségek mintegy kétharmadát – 4,7 milliárd forintot – a meglévő épületek bontására, illetve korszerűsítésére, egy 1892-ben épült, műemlékvédelem alatt álló kastély felújítására, valamint újak, köztük egy egészségturisztikai célokat szolgáló háromcsillagos szálloda építésére fordítanák.

A főigazgató közölte: szeretné, ha a tervek szerint jövő tavasszal induló hároméves – kiemelten gyermek- és szívgyógyászatra, emellett a gyógyturizmusra alapuló – mosdósi fejlesztés kiemelt projektként kerülne be a megye területfejlesztési tervébe.

Kitért arra is, hogy a jelenleg mintegy 250 dolgozót foglalkoztató mosdósi kórházban a fejlesztés révén további száz új munkahelyet hoznak létre. A gyógyászati részben 85 százalékos kihasználtsággal évente 35-40 ezer beteget tudnak majd fogadni, a gyógyturizmus pedig 65 százalékos kihasználtság mellett évente 17-20 ezer embernek biztosít lehetőséget a rekreációra.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: a tervezett mosdósi és a kaposvári kórház jelenleg is folyó nagyberuházásával együtt 25 milliárdos fejlesztés valósul meg az egészségügyben Somogyban, ami példa nélküli a kórház történetében, de országosan is kiemelkedő.

A megyegyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy a kaposvári kórház vezetői 2003-ban „álmodták meg” azt a fejlesztést, amelynek az idén a végére érnek. Felhívta a figyelmet: a kaposvári kórház fejlesztésének története – négy különböző pályázatot kellett elkészíteni és elnyerni ahhoz, hogy a megvalósításához szükséges forrás meglegyen – példaként szolgálhat arra, hogy milyen fontos szerepe van a tervezésnek az uniós források lehívásának sikerességében, hiszen „amit most, 2014-ben eltervezünk, az fogjuk élvezni vagy elszenvedni 2024-ben is”.

bzsó \ blz

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com