Fogakat találtak egy csecsemő agydaganatában

0

Washington, 2014. február 27., csütörtök (MTI) – Fogakat találtak egy négy hónapos amerikai csecsemő agydaganatában. A betegség nagyon ritkán fordul elő, ilyen elváltozással ennél a daganatnál pedig korábban valószínűleg senki sem találkozott – olvasható az eset orvosi leírásában.

A daganat eltávolítása után a kisfiú jól fejlődik. Az orvosok úgy vélik, az eset rávilágít arra, hogyan alakul ki a daganatoknak ez a ritka formája – tudósított a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál a New England Journal of Medicine friss számában leírt esetről.

Az orvosok akkor kezdték gyanítani, hogy valami nincs rendben, amikor a baba feje gyorsabban kezdett nőni, mint a hasonló korú csecsemőké általában. Az agyi képalkotó vizsgálat daganatot mutatott ki, melyben az alsó állkapocs fogaihoz hasonló struktúrák tűntek fel.

A tumort eltávolították, és kiderült, belsejében számos, teljesen kifejlett fog helyezkedett el – olvasható a jelentésben. A szövettani vizsgálat megállapította, a kisfiúnak kraniofaringiomája volt. Az agydaganatoknak ez a ritka típusa golflabdánál is nagyobbra megnőhet, ám nem képez áttételeket.

A kutatók mindig gyanakodtak, hogy ez a daganat ugyanolyan sejtekből jön létre, amilyenek a fogak kialakulásában is részt vesznek, azonban valódi fogat még soha nem találtak az efféle tumorok belsejében – mondta Narlin Beaty idegsebész, a Marylandi Egyetem Orvosi Központjának idegsebésze, aki kollégájával, Edward Ahnnal a kisfiút megoperálta.

Találtak már fogakat más típusú agydaganatban: a teratómában, amely az embrionális kor három alapszövetéből épül fel. Ezzel szemben a kraniofaringioma csak egy szövetréteget tartalmaz. A kisfiú esete újabb bizonyíték arra, hogy a daganatnak nála kialakult típusa valóban a fogakat felépítő sejtekből jön létre. Az agydaganatnak ez a fajtája gyakrabban fordul elő 5-14 éves gyermekeknél, kétéves kor alatt pedig igen ritkán diagnosztizálják az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet adatai alapján.

Orvosai szerint a kisfiú a körülményekhez képest jól fejlődik. Betegsége a fontos hormonok kibocsátásában részt vevő agyalapi mirigy daganata volt, és a tumor sok fontos agyi kapcsolatot pusztított el, ezért élete végéig hormonkezelést kell kapnia.

Beaty hozzátette: a jókora daganat pontosen a baba agyának közepén alakult ki, a modern műtéti technikák korszaka előtt nem valószínű, hogy túlélhette volna.

(http://www.livescience.com/43706-brain-tumor-teeth.html)

Megosztás

Írjon választ!