Egységes rendszer indult a betegbiztonságért

0

Budapest, 2014. február 18., kedd (MTI) – Tíz egészségügyi intézményben indult annak az európai uniós projektnek a tesztidőszaka, amely a betegellátás biztonságának erősítését szolgálja a mindennapi működés javításával, a kórházak, szakrendelők és gyógyszertárak napi feladatainak elvégzéséhez nyújtott segítséggel – mondta Belicza Éva, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szakértője kedden Budapesten.

A betegellátók akkreditációja a biztonságos betegellátásért (Bella) alcímű viselő program bemutató sajtótájékoztatóján kiemelte, a kiváló szaktudás, a jó műszerezettség és a legjobb gyógyszerek mellett is veszélyes helyzeteket teremt a szabályozatlan ellátás, megnő a tévedések lehetősége, és ez kihat a betegekre. A rendszer a betegellátási tevékenység olyan alapvető folyamatait szabályozza majd, mint a beteg felvétele, átadása, az ismert biztonsági kockázatok kezelése, a gyógyszerelés rendje, a betegjogok érvényesülése.

Belicza Éva hangsúlyozta, Magyarországon a betegellátás biztonságának erősítése érdekében most először indul átfogó program, amely hosszú évek munkájának eredménye. Felhasználóbarát, az intézmények számára érthető, bevezethető rendszert szeretnének – mondta, hozzátéve, a program végső formáját tíz intézmény közreműködésével szeretnék kidolgozni.

A szakember elmondta, hogy a betegbiztonságot szolgáló akkreditációs rendszer az intézmények működését szabályozza kifejezetten a betegellátásban közvetlenül részt vevő szervezeti egységekre vonatkozóan, tehát a gazdasági igazgatóságokra vagy a betegellátással közvetlenül nem érintett szervezeti egységekre nem vonatkozik a program.

A 950 millió forintos uniós támogatással megvalósuló program 2012 decemberében indult, zárása idén novemberben lesz, januárban kezdődött a tesztidőszak.

A rendszerhez csatlakozni nem lesz kötelező, de a programban részt vevő tíz intézménynek alkalmaznia kell a programot.

Belicza Éva kérdésre elmondta, az intézményeknél korábban bevezetett ISO rendszert nem kifejezetten az egészségügyi szolgáltatókra alakították ki, az általános szervezeti szabályozás. Kimondottan a betegbiztonságra nem alkalmas az ISO, ezért van szükség a betegellátás minőségét javító standardok kialakítására – mondta a szakértő, hozzátéve, a két minőségbiztosítási rendszer működhet egy-egy intézménynél párhuzamosan is.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár köszöntőjében elmondta, a program fontos eleme a felelős egészségügy kialakításának. Hozzátette, egy jól működő rendszer kialakítása hosszú időt vesz igénybe, de egy ilyen önellenőrző rendszer jó „sorvezető” lehet az egyes intézményeknek. A rendszer tesztidőszakában a betegek visszajelzését is várják.

Az uniós projektben jelenleg hét kórház és három járóbeteg-szakellátó vesz részt: a Heim Pál és a Bethesda Gyermekkórház, a Jahn Ferenc Dél-Pesti, a Szent János kórház, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet és a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje, valamint a II. kerületi Kapás utcai rendelő, a terézvárosi szakrendelő és egy XVI. kerületi szakrendelő. A tíz intézményt abból a huszonegyből választották ki, amelyek pályáztak a tesztidőszakra, a program értékelése is közösen zajlik majd a szolgáltatókkal.

Belicza Éva elmondta, nem szeretnék, hogy az egységes betegellátás rendszerének alkalmazása többletterhet, adminisztrációt jelentene a dolgozóknak, a cél az ellátás javítása, a hatékonyság növelése.

bed \ blz

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com