Betegségek megelőzése sporttal?

6

Tudta, hogy az aktív testmozgás nemcsak a fizikai állapotunk karbantartását szolgálja, hanem nagyon sok betegség megelőzésében is szerepet játszhat?

Nézzünk erre néhány példát:

Túlsúly

Minél inkább nő az ember testsúlya, annál inkább valószínűbb valamilyen betegségnek a kialakulása.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás kialakulásában számos tényező játszhat szerepet: genetikai hajlam, stressz, dohányzás, túlsúly és a mozgáshiány. A sport segíthet a testsúly megtartásában, megakadályozza a többletkilók „lerakódását”, javítja a szív – érrendszer állapotát.

Cukorbetegség

A cukorbetegség kezelésének alapja a megfelelő egyénre szabott diéta és testmozgás. A fogyás főleg a 2-es típusú diabeteses betegek esetében van jótékony hatással. A mozgás során a szervezet hatékonyabban használja fel a termelődő inzulint és a sejtek is több energiához jutnak.

Depresszió

Kutatásokkal igazolták, hogy sportolás közben szervezetünk boldogsághormonokat termel (endorfin, dopamin). Mindez segíti a megfelelő kedélyállapot elérését.

Számtalan betegséget sorolhatnánk még, amire jótékony hatással lehet a testmozgás, de az a fontos, hogy iktassuk be a mozgást az életünkbe. Ne feledje, nem az a lényeg, hogy egyik pillanatról a másikra változtassunk az életünkön. A siker felé apró lépések vezetnek.

Nagyon fontos, mielőtt belekezdene bármilyen sporttevékenységbe konzultáljon orvosával!

Megosztás

6 hozzászólás

Írjon választ!