Az agyi érkatasztrófán átesett nők életminősége rosszabb, mint férfitársaiké

5

 London, 2014. február 10., hétfő (MTI) – Az agyi érkatasztrófát elszenvedett nőknek rosszabb az életminőségük, mint férfitársaiknak – állapították meg amerikai kutatók, akik a Neurology című folyóiratban közölték tanulmányukat.

    Az észak-kaliforniai Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ kutatói agyi érkatasztrófán vagy átmeneti iszkémiás rohamon (TIA), más néven ministroke-on átesett pácienseket vizsgáltak. A tanulmány 1370 résztvevő bevonásával készült, akiknek mentális és fizikai egészségét először három hónappal, majd egy évvel a szélütést követően értékelték a szakemberek.
    A kutatók a mobilitást, az önellátást, a mindennapi tevékenységeket, a depresszióra és a szorongásra való hajlamot, valamint a fájdalomérzetet kiértékelő képlettel mérték fel a páciensek életminőségét – adta hírül a BBC News. 
    Három hónappal a szélütést követően a nők nagyobb valószínűséggel számoltak be mobilitási problémákról, fájdalomról, rossz közérzetről, szorongásról, illetve depresszióról, mint a férfiak. A nemek közti legnagyobb eltérést a 75 év feletti korosztály esetében tapasztalták a szakemberek. Egy évvel a működészavar után a nők életminősége összességében nézve még mindig rosszabb volt, mint a férfiaké, de a két nem közötti különbség csökkent.
    A tanulmányt vezető Cheryl Bushnell szerint a rossz hangulat, a fájdalom és a rossz közérzet mind hozzájárulhatnak a nők rosszabb életminőségéhez. A professzor szerint az is lehet, hogy a nők – a férfiakhoz képest – kisebb izomtömeggel rendelkeznek a stroke bekövetkezése előtt, és emiatt nehezebben épülnek fel. 
    A szakember rámutatott, hogy a fejlett kezelési módszereknek és megelőző intézkedéseknek hála ma már sokkal többen élik túl a szélütést, mint tíz évvel ezelőtt. A túlélők arányának növekedésére való tekintettel az orvosoknak és más egészségügyi dolgozóknak több figyelmet kellene fordítaniuk a páciensek életminőségével kapcsolatos kérdésekre, és jobb, többek közt gender-specifikus módszereket kellene kidolgozniuk a megfelelő beavatkozási eljárásokhoz.
    “A tanulmány azt mutatja, hogy a nők életminősége sokkal rosszabb a szélütést követően, mint a férfiaké. Ennek oka azonban nem teljesen egyértelmű” – húzta alá Madina Kara idegkutató, a brit Stroke Egyesület tagja. “Az eredményekből továbbá az is kiderül, hogy a 65 év feletti nők nagyobb valószínűséggel élnek egyedül, ami meghatározó tényező lehet a rosszabb életminőségükben, mivel nem kapják meg a megfelelő támogatást” – tette hozzá a szakember.
    Az idegkutató szerint mivel a nők általában az életük későbbi szakaszában szenvednek agyi érkatasztrófát, ezért csökkennek az esélyeik a stroke utáni természetes felépülésre.  
    
    (http://www.bbc.co.uk/news/health-26081636)

kka \ kpt

Megosztás

5 hozzászólás

Írjon választ!