Áttörés az őssejtkutatásban

3

A japán RIKEN Fejlődésbiológiai Központ és a bostoni Brigham and Women’s Hospital kutatói új módszerrel állítottak elő programozható őssejteket. A megoldást a fiatal kutató, Haruko Obokata találta meg, akinek rendkívül egyszerű és gyors módszerrel, szimpla savas fürdővel sikerült előállítania embrióéhoz hasonló őssejteket. A kutató különböző stresszhatásokkal kísérletezett, melyek közül a leghatásosabbnak a sejtek fizikai összenyomása, illetve az alacsony pH-jú környezet bizonyult. A kísérletben használt sejtek egy része a pluripontencia jeleit kezdte mutatni.

Az indukált pluripotens őssejteket (iPS), vagyis olyan sejteket, melyek az emlős szervezet bármelyik sejttípusává képesek átalakulni, 2006-tól szintén japán kutatók publikált kísérleteik során ismerjük. Akkor Shinya Yamanaka az őssejtek működéséhez fontos géneket juttatott be kifejlett egerek bőréből származó bőrsejtekbe. A bőrsejtek az embrionális őssejtekhez hasonló állapotba tértek vissza. Az iPS-sejtek felfedezése jelentősen átírta a sejt- és fejlődésbiológia szabályszerűségeit, amikor kiderült, hogy a felnőtt szervezet érett sejtjei a korai embrióra jellemző mestergén beadásával az életük kezdeti stádiumába térnek vissza.

„Egyszerűen elképesztő. Sosem hittem volna, hogy a környezeti stressz ilyen hatással lehet a sejtekre” – mondja Szaszai Josiki, a RIKEN Fejlődésbiológiai Központ őssejtkutatója.

A kísérleti sejtek átlagosan 25 százaléka élte túl a stresszhatást, melyből 30 százalékuk átalakult pluripotens sejtté. A most felfedezett technika sokkal hatásosabb, hiszen az iPS-sejtek létrehozásánál is a siker csak 1 százalék körül mozgott. A kutatók reményei szerint már nem kell sokat várni, hogy az emberi sejteken is hasonló eredményre jussanak. A STAP (stimulus-triggered acquisition of pluripotency) révén pedig az eddigieknél jóval könnyebben, olcsóbban és személyre szabottan gyárthatnak majd le embrionális-őssejteket. A STAP-sejtekből a jelek szerint jóval egyszerűbbé válhat a klónozás, ugyanis ezekből a sejtekből a méhlepény sejtjei is képesek kifejlődni, amire sem az iPS-sejtek, sem az embrionális őssejtek nem képesek. Az új japán módszer áttörés az egyénre szabott gyógyításban.

Megosztás

3 hozzászólás

Írjon választ!