Influenza – ne menjen három méternél közelebb senkihez!

1

Budapest, 2014. január 29., szerda (MTI) – Népegészségügyi kampány indult az influenzás megbetegedések terjedésének megelőzése érdekében közlekedési vállalatok, önkormányzatok és oktatási intézmények részvételével.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője a szerdai budapesti kampányindító sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon az influenzaszezon még nem indult el, január harmadik hetében 10 500-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Ha ez a szám eléri a 15 ezret, akkor beszélhetünk influenza járványról – közölte.

A megelőzésről szólva Pusztai Zsófia elmondta, hogy nagyon fontos a higiéniás szabályok betartása: zsebkendő használata köhögésnél, tüsszentésnél; a zsebkendőt zárt szemetesbe kell kidobni. Emellett a gyakori, illetve rendszeres kézmosás szükségességét és a zárt terek rendszeres szellőztetését említette.

Kiemelte: a megelőzés leghatékonyabb módja a védőoltás. Még nem késő oltatni – mondta Pusztai Zsófia, hozzátéve, hogy a 65 év feletti lakosság 75 százalékánál lenne indokolt az oltás. Magyarországon, más európai országhoz hasonlóan, a 65 év felettiek 35 százaléka oltatja be magát.

Védőoltás beadását javasolta még a krónikus betegeknek, a 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekeknek, valamint a várandós nőknek.

Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztályának főorvosa közölte, a vírus már itt van Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a védőoltás nemcsak azt védi, akinek beadták, hanem azt is, aki a beoltottal kapcsolatba kerül.

A főorvos a kézmosás mellett az arc megtisztítását is fontosnak nevezte, különösen a kisgyermekes családoknál, a felnőttek esetében. Megjegyezte azt is, hogy tüsszenténél az influenza – ha nem használunk zsebkendőt – akár több mint három méter távolságra is el tud jutni.

Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatok, környezetvédelmi és munkabiztonsági igazgatója elmondta, a reptéren a kampány részeként tájékoztatókat helyeznek ki, a mosdókban fertőtlenítőszereket tesznek. Megemlítette, hogy a Budapest Airport dolgozói számára térítésmentesen biztosítja az influenza elleni védőoltást.

Balogh-Fazekas Anita, a MÁV-START Zrt. szóvivőhelyettese elmondta, az utasokkal találkozó dolgozóik számára térítésmentesen biztosítják az influenza elleni védőoltást. Tavaly 2200 oltóanyagot rendeltek. Közölte, a szerelvényeket rendszeresen tisztítják, a kapaszkodófelületeket is. Továbbá a MÁV rendelkezik pandémia elleni védekezési szabályzattal, ami azt jelenti, hogy a vállalatcsoport fel van készülve egy esetleges járvány kitörésére – mondta Balogh-Fazekas Anita.

bBB \ gkp

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com