Barlangterápia az Abaligeti gyógybarlangban

1

A Nyugat-Mecsek vadregényes erdeiben található, a világ 100 csodája közé sorolt Abaligeti cseppkőbarlang egyike annak az öt magyarországi barlangnak, mely gyógybarlang minősítéssel rendelkezik.

A Dél-Dunántúl leghosszabb patakos barlangjának korát félmillió évre becsülik. Gyalog megtekinthető a 466 méteres főág és három nehezen járható mellékág. A barlang átlaghőmérséklete 12,6 Co fok. A többi gyógybarlanghoz hasonlóan, az Abaligeti-barlangban is igen magas, 96%-os a levegő relatív páratartalma. A pára összetételében lévő magas kalcium és magnézium koncentráció segít a légúti megbetegedések – krónikus bronchitisz, asztma, légcsőhurut – kezelésében. A barlang gyulladáscsökkentő klímája enyhén radioaktív hatású is, szilikózis és hasonló jellegű légúti betegségek kezelésekor alkalmazzák.

A gyógyulni vágyók a barlang mellett a csodálatos természetvédelmi területen túrázásra, a mecseki élővilág felfedezésére indulhatnak. Mivel a barlang jelentős denevérpihenő, a bejáratához közel található denevérmúzeum is izgalmas élményt adhat. A barlang vize által táplált két mesterséges tavat pedig horgászásra, fürdőzésre használhatják a látogatók.

Megosztás

1 hozzászólás

Írjon választ!