A légzésfunkciós vizsgálat fájdalmas?

3

Megnyugtatom. A SPIROMETRIA, a tüdő funkciójának mérésére alkalmazott eljárás fájdalommentes, és a legfontosabb diagnosztikus vizsgálat a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) kórisméjének a felállításához.

A pácienst nem terheli meg, gyorsan elvégezhető vizsgálati módszer.

A spirometria során ülve, egy csutorán keresztül ki- és belégzést kell végezni az utasításoknak megfelelő ütemben. Az így mért légzési adatokat az orvos a vizsgált páciens adatai alapján számított elvárt értékhez hasonlítja. A vizsgálat időtartama általában 10 percet vesz igénybe.

A két legfontosabb vizsgált paraméter, mely orvosilag hasznos információt nyújt:

  • FVC: az erőltetett kilégzési vitálkapacitás, tehát annak a levegőmennyiségnek a térfogata, amennyit a páciens maximális belégzés után ki tud fújni.
  • FEV1: az erőltetett kilégzés másodperctérfogat, mely légzést követően az egy másodperc alatt maximális erőkifejtéssel kifújható levegő.

Mindkét paramétert literben fejezzük ki.

Az FVC elsősorban a tüdő térfogatára, a FEV1 pedig a hörgők állapotára, átjárhatóságára vagy éppen beszűkülésére vonatkozó adatokat szolgáltat.

A légzésfunkciós vizsgálat a tüdőgondozókban, allergológiai szakrendelésen, tüdőgyógyászati fekvőbeteg ellátó intézetben alapvizsgálatnak számít, mindenki számára hozzáférhető. Helyenként kardiológiai szakrendelésen is találkozhatunk a vizsgálómódszerrel, hiszen a COPD szív-érrendszeri rizikótényezőként szerepel.

Megosztás

3 hozzászólás

  1. Piroska Dunai, Budapesten is tüdőgondozói és tüdőgyógyász magánrendelők végzik, kevés helyen dolgoznak együtt kardiológusokkal, mint kaposvárott. Ha ilyen jellegű vizsgálatra van szüksége azt javasoljuk bátran keresse háziorvosát, vagy egy önhöz közeli magánrendelőt.
    A vizsgálat eredménye elfogadott, elismert módszer a COPD és más betegségek feltárására.

  2. Pingback: COPD gyorsteszt | Pannondoktor.hu

Írjon választ!