A diabéteszesek életét megkönnyítő okos kontaktlencsén dolgozik a Google

13

A Google nem titkolja, hogy a színfalak mögött dolgozik olyan projekteken, amelyek első látásra furcsának, meglepőnek vagy elméletinek, spekulatívnak látszhatnak. Ilyen a smart kontaktlencse is, amely a cukorbetegek életét teheti a jövőben könnyebbé. A cukorbetegség kordában tartásának egyik fontos követelménye a vércukorszint folyamatos ellenőrzése. A vércukorszint hirtelen jelentős kiugrása vagy esése veszélyes és nem szokatlan jelenség.

Hivatalos blogján (forrás) a google szerzője megemlíti, hogy a cukorbetegség világszerte növekvő, figyelmet érdemlő betegség. Valamilyen formája minden tizenkilencedik embert érint a bolygón. Szövődményei rövid és hosszútávon is problémát okoznak, többek között károsodhat a beteg látása, veseműködése valamint szív és érrendszeri problémákat is okozhat.

A cukorbetegség kezelése, és a vércukorszint kordában tartása olyan mint egy részmunkaidős állás. A napi tevékenységek során a vércukorszint gyakran és hirtelen képes megváltozni. Olyan mindennapi tevékenységek is hatással vannak rá mint a mozgás, az étkezés vagy akár az izzadás. A hirtelen kiugrások vagy negatív eltérések ugyanúgy veszélyt jelentenek mint a tartósan magas vagy alacsony értékek.

Bár néhányan viselnek bőr alá ültetett glükóz-szenzort, ezek a berendezések nem terjedtek el. A cukorbetegeknek naponta több alkalommal kell(ene) ujjbegyből szerzett vércseppel tesztelni állapotukat. Ez fájdalmas, zavaró, nehézkes – ezért a cukorbetegek legtöbbje a szükségesnél ritkábban végzi az ellenőrzést.

Az évek során több kutató vizsgálta, hogy milyen egyéb testnedvből – például könnyekből – ismerhető meg egyszerűen a vércukorszint. Ugyanakkor a könnyeket nehéz összegyűjteni. Itt léptek be a Google mérnökei a képbe: egy olyan kontaktlencsén dolgoznak, amely miniatűr elektronikája csupán egy apró csillanásként látható, az antennája pedig vékonyabb egy emberi hajszálnál.

Brian Otis és Babak Parviz elmondták, hogy a prototípus egy miniatűr glükóz-szenzort és egy vezeték nélküli chipet tartalmaz két lágy kontaktlencse réteg között. Jelenlegi mintavételezési gyakorisága egy másodperc. Jelenleg is keresik a lehetőséget, arra hogy a lehető legrövidebb időn belül tudják a viselőjét figyelmeztetni a problémákra. Egy LED beépítésén dolgoznak, amely felvillanásával jelzi, ha a vércukorszint túlságosan alacsony, vagy magas. Bár a fejlésztés még nagyon korai stádiumban van, folyamatosan támaszkodnak több klinikai kutatás eredményére is, és remélik, hogy rövidesen új eszköz adhatnak a diabéteszesek kezébe.

A fejlesztők már megkezdték a tágyalásokat az FDA-val (Food and Drug Administration USA) de a technológia még nagyon messze van a mindennapi felhasználhatóságtól. A tervezők partnereket keresnek a termék piacra bocsájtásához. Ezek a partnerek nem csupán a forgalmazási jogokat szerezhetik meg, de saját alkalmazásaikba is beépíthetik a technológia nyújtotta előnyöket, alkalmazásokat, műszereket fejleszthetnek a segítségével.

Bár a fejlesztők úgy fogalmaznak, ez a projekt furcsa és spekulatív – a nemzetközi diabétesz szövetség kijelentése alapján „A világ éppen elveszti a csatát” – a kezdeményezés mindenképpen megér egy próbát.

 

Megosztás