COPD. Mivel is állunk szemben?

2

A COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) egy krónikus, légúti szűkülettel járó betegség. A COPD betegségkörébe az idült hörghurut, illetve a tüdőtágulás tartozik, vagyis a betegek tüdőproblémákkal küzdenek. Népbetegségről beszélünk, melynek leggyakoribb oka a dohányzás. A betegség megelőzhető és kezelhető.

A dohányzás mellett a légszennyezés, környezeti porok, faégetés füstje és pora, hiányos táplálkozás (A-, C-, E-vitaminok, fehérje, halolaj), légúti allergia, koraszülöttség, genetikai hajlam (pl.: alfa 1 antitripszin hiánya) is szerepet játszanak a kórkép kialakulásában.

Amennyiben az anya terhessége idején dohányzik, növeli a koraszülés kockázatát. A koraszülötteknél, akik éretlenebb állapotban jönnek a világra gyakoribb a COPD kialakulásának veszélye.

Felelősségünk duplázódik, triplázódik, és így tovább, hiszen magunkért, gyermekeinkért, mikrokörnyezetünkért, makrokörnyezetünkért is felelősek vagyunk.

Milyen tünetei lehetnek a COPD-s betegeknek?

Klinikai súlyossági fokozatEnyhe COPDKözepesen súlyos COPDSúlyos COPDNagyon súlyos COPD
Tünetekreggeli köhögés, nagyon enyhe légszomjköhögés, mérsékelt fizikai megterhelés mellett légszomj, gyenge légzési hangerős köhögés, váladékképződés, köpetürítés, fulladás (éjszaka is jelentkező tünetek)naponta jelentkező súlyos köhögés, súlyos fulladás, folyamatos köpetürítés, jobb oldali szívelégtelenség

 

Terápiás célok: a betegség felfüggesztése, a tünetek megelőzése és megszüntetése, a fizikai megterhelés fokozása, a mortalitás csökkentése.

Az előrejelzések szerint 2020-ra a harmadik leggyakoribb halálok lesz a COPD. A halálokok rangsorában csak a koszorúsér-betegség és a stroke (agyi katasztrófa) előzi majd meg.

A kivizsgálás első lépése a légzésfunkciós vizsgálat, melyről következő,  „A légzésfunkciós vizsgálat fájdalmas?” című cikkben olvashatnak.

2 hozzászólás

  1. Pingback: COPD gyorsteszt | Pannondoktor.hu

  2. Pingback: Gregory Smith

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com