Röviden az érszűkületről

0

Az érszűkület kialakulása hosszú időt vesz igénybe, azonban a betegség jóval a tünetek megjelenése előtt már munkál. Kialakulásában számos olyan tényező játszik szerepet, melyet idejében kialakított helyes életmóddal befolyásolhatunk.

Az érszűkület kezdeti lépése az erek belső falát bélelő endothel sejtréteg valamilyen okból kialakuló (dohányzás, szabadgyök képződés, magas vérnyomás) sérülése. A sérülés hatásra makrofágok, valamint vérlemezkék tapadnak ki az érfalra, és megindul a simaizom sejtek vándorlása, szaporodása az adott területre. A kitapadt makrofágok a véráramból oxidált LDL-t (LDL=”rossz” koleszterin) korlátlan számban felveszik, belőlük habos, koleszterinben gazdag sejtek alakulnak ki. Ezek a makrofágok további hormonális utakat aktiválnak, és megjelenik az ér falát lassan szűkíteni képes zsíros plakk. Eleinte ezek a plakkok zsíros szerkezetűek, majd idővel elmeszesednek.

Ezeknek a plakkoknak az érszűkítő hatása okolható az anginás fájdalmak, a szívinfarktus, valamint a stroke kialakulásáért. Ezen kórállapotok, de főleg az ischaemiás szívbetegség tekintetében kedvező hatású az alacsony koleszterinszint kialakítása . Erre a természetgyógyászati módszereink közül legrelevánsabb hatásúnak a megfelelő étrend és életvitel kialakítása tűnik a legcélszerűbbnek.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com