Az elektrokardiogramról röviden

0

A keringést a szív összehúzódása és elernyedése tartja fenn. A szívösszehúzódások elektromos impulzusok hatására jönnek létre. A szívnek saját ingerképző és vezető rendszere van. A sinus csomó a jobb pitvar falában aktiválja a pitvarokat, majd az ingerület átterjed a kamrákra.

Az EKG az orvosi diagnosztikában az egyik leggyakrabban használt vizsgálómódszer (William Einthoven nevéhez fűződik az EKG felfedezése, aki 1924-ben Fiziológiai és Orvostudományi Nobel díjat kapott). A szív elektromos jeleit gyűjti össze, papírszalagra rajzolt görbe formájában jeleníti meg. Vizsgálható vele a percenkénti szívverések száma, szabályossága. A szív ingerképzése, ingervezetése, ritmuszavarok. A szívizomzat oxygénhiánya, károsodása. Információt ad az alkalmazott gyógyszerek hatásairól, mellékhatásairól.

A vizsgálat menete: hanyatt fekve a végtagokra fémelektródát helyezünk meghatározott színkód szerint, valamint a mellkas bal oldalára a megfelelő anatómiai pontokra. A gép az elektromos jeleket gyűjti össze. A vizsgálat gyors és fájdalommentes.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com