A stressz hatásai

0

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a vezető halálokot – a szív és érrendszeri betegségek vezetik, melynek kiváltó okaként elsősorban a stresszt jelölik meg.

Mi is a stressz?

A szervezetben bekövetkező válaszreakció különböző ingerek hatására. A stresszhelyzetek életünk velejárói, elkerülni lehetetlen.

Mi történik stressz hatására? 

Testünkben stressz hormonok szabadulnak fel (adrenalin, noradrenalin), melyek hatására a vérnyomás emelkedik, a szívfrekvencia gyorsul. Kortizol (szteroid hormon) hatására a szervezet raktáraiból cukor és zsír szabadul fel energiát biztosítva az agy és izomzat működéséhez.

Kétféle stressz létezik. A „pozitív” stressz, Eustressz serkentőleg hat, segít a vészhelyzet elhárításában, optimistának, a helyzet urának érezzük magunkat és ezt követően a szervezet visszatér a normál szintre. A „negatív” stressz, Distressz inkább lelki folyamatokon nyugszik, valamilyen élethelyzet idézi elő.

A tartós stressz, „szorongás” különböző érzelmi és testi tünetek kialakulásához vezethet, melyek a következők: ingerlékenység, fáradtság, gyakori fejfájás, alvászavar, koncentráció csökkenés, vegetatív tünetek (hasmenés, étvágytalanság, fogyás) szapora szívverés, légszomj.

A káros hatások a szív és érrendszert érintik leginkább. A vérnyomás emelkedik, a szívfrekvencia fokozódik, egy magasabb szinten stabilizálja a szív munkáját. A magas vérnyomás állandósul, szívizomzat megvastagszik. Ritmuszavarok előfordulása gyakori. Az immunrendszer legyengül, a szervezet védekezőképessége romlik, ami kihat minden szervre.

A cél: a negatív stresszhatások csökkentése.

A „szorongás” okának feltárása, önismeret fejlesztése, kikapcsolódási lehetőségek biztosítása. Szükség esetén szakember segítségének igénybe vétele.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com