A mediterrán diéta és a vörösborfogyasztás

0

A mediterrán régió számos földrajzilag, történetileg és gasztronómiailag elkülönülő országot tartalmaz. Ezen területeken élő népek életmódja különböző, így gyűjtőfogalomként célszerű a „mediterrán jellegű” táplálkozásról beszélnünk.

A „mediterrán jellegű diéta” az alábbi főbb szempontok alapján írható le:

  • magas a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyes, diófélék és
  • magvak fogyasztása
  • jelentős olívaolaj fogyasztás
  • tejtermékek, halak és szárnyasok mértékletes, és változatos fogyasztása
  • kevés vörös húsfogyasztás
  • tojásfogyasztás maximum 4 darab hetente
  • mérsékelt borfogyasztás

Az étrend energiában gazdag, ugyanakkor, érdemes megjegyezni, hogy a zsírbevitel több mint fele, egyszeresen telítetlen zsírsavakból származik, valamint a halak, és olajos magvak fogyasztásának köszönhetően magas a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása is. Előbbi nem emeli, még utóbbiak inkább csökkentik a vér koleszterinszintjét.

A viszonylag magas élelmi rost bevitelnek, valamint a teljes kiőrlésű gabonákból készülő sütőipari termékeknek köszönhetően, a szénhidrátforrások glikémiás indexe is viszonylag alacsony. Ez pozitív hatással bír a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának elkerülésében.

Fontos, hogy a mediterrán népek jelentős vörösbortermelők és fogyasztók. A régió borai kiemelkedően magas polifenol tartalommal bírnak, mely anyagok köztudottan csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ne feledjük, hogy a magyarországi bortermelő vidékekről származó vörösborok összes polifenol tartalma 1040-3400 mg között mozog. Csupán, ezen tulajdonságuknál fogva is alkalmasak a hazai borok a „mediterrán jellegű” étrendbe való bekapcsolásra.

Kiemelendő, hogy ezen étrendbeli szempontokon túl számos kulturális összetevővel is bír ezen népek életvitele, amely együttesen tehető felelőssé, a halálozási statisztikák kedvezőbb alakulásáért. Jelentősen több időt szánnak, rekreációra, kikapcsolódásra és pihenésre. Gondoljunk csak a napi sziesztára. Ezen országok éghajlata megköveteli, hogy a 40 Celsius fokos meleg elől az emberek „elrejtőzzenek”, így a kellemest a hasznossal összekötve egy pár órás délutáni sziesztát tarthatnak.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com