A dohányzás rövid története

0

A dohánynövény a burgonyafélék családjába tartozik.  A dohányzás a dohánynövény levelének élvezete. Ősidők óta ismert, hogy léteznek olyan növények, melyek meggyújtva, vagy annak füstjét beszívva élénkítő, kábító hatásúak lehetnek. Míg korábban a dohány elégetésének gyakorlata vallási rítusok része volt, az idők során élvezeti cikként kezdték fogyasztani.

Kolumbusz Kristóf az új világ felfedezésével a dohányzás élvezetével is megismertette a régi világot. A dohányzás a 16. század közepére minden nagyobb civilizáció számára ismerté vált, annak ellenére, hogy szinte mindenhol gyakori kritika érte mind a világi, mind az egyházi vezetők részéről. Elsőként IV. Murád oszmán szultán a közerkölcs és az egészségügy veszélyeztetésére hivatkozva kísérelte betiltani a dohányzást. A kínai dinasztiák (Ming, Csing) is sorra ítélték el, rendeletekkel próbálták tiltani a dohányzást. A japán Edo-korszak felszámolta a dohányültetvényeket, mert értékes mezőgazdasági területeket vettek el az élelmiszer növényektől.

Magyarországon és Erdélyben a dohányzás, mint szokás, és a dohánytermesztés a török időkben terjedt el.  Az állam és az egyház tilalma eredménytelennek bizonyult.  A török végvárakban számos pipatöredék tanúsítja az egykori szenvedély meglétét. A későbbiekben is a felelőtlen dohányosokat vádolták a tűzesetek kártérítésért.

Az 1860-as években, amikor a cigaretta már finom dohányból és még finomabb papírból készült, a helyzet lényegesen megváltozott: az emberek egyszeriben kedvet kaptak hozzá, és egyre többen részesítették előnyben a pipával és a szivarral szemben. Egyedül a Virginia és Havanna szivar tartotta magát, melyeket Ferenc József is nagy előszeretettel szívott. A cigarettázást egyre többen találták előnyösebbnek, kellemesebbnek, elegánsabbnak, mint az addigi dohányzási formákat.

A dohányzás történetét a továbbiakban a szivarfogyasztás hirtelen csökkenése és a cigarettafogyasztás drasztikus emelkedése jellemzi. A XX. században, különösen a két világháború között nagymértékben emelkedett a dohányosok száma. A dohányzás minden tiltó rendelkezés ellenére elterjedt az egész világon.

Forrás: Wikipedia, Dohánymúzeum

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com