Leszokás… Miért olyan nehéz?

0

Szögezzük le mindjárt az elején, hogy a dohányzás, bár közhelynek hangzik, legális kábítószer. Miért is? Az emberi szervezet nagyon hamar alkalmazkodik a nikotinhoz, olyan erős függőség alakul ki, amit még a heroinnál és a kokainnál is erősebb szenvedélynek tartanak.

A dohányzás az agy „jutalomközpontjára” fejti ki a hatását, ahol dopamin, vagyis boldogsághormon szabadul fel. A környezeti hatások nagyban befolyásolják azt, hogy kinél milyen függőség alakul ki.

Mit lehet akkor tenni? Nehéz erre pontos választ mondani. Az első és legfontosabb a motiváció megtalálása. Miért akarjunk NE CIGARETTÁZNI? Az egészségünk miatt, a pénztárcánk miatt, a családunk miatt, a gyermekünk miatt. Kell valami, amibe kapaszkodni lehet, sőt kapaszkodni muszáj. Fontos, hogy legyen, aki támogasson minket, segítsen nekünk, akiben megbízhatunk, elmondhatjuk félelmeinket, feltehetjük kérdéseinket, és aki segít leküzdeni szorongásainkat.

De igazából akarni kell! Aki nem akarja igazán, az igénybe vehet egyéb alternatív lehetőséget: tapaszt, gyógyszert, járhat akupunktúrára, de akarat nélkül koronázatlan lesz a siker.

Mindenki választhat a számára legkedvezőbb módszerek közül, hogy az egészséges úton járjon.  Higgyék el, érdemes!

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com